Deleydenaer.nl - Sail Leiden een groot succes
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Foto: Jannie C. de Groot LAFV

Sail Leiden een groot succes

De eerste Sail Leiden was meteen ook een bijzonder geslaagd evenement. Volgens schatting van de politie kwamen er 120.000 bezoekers op het festival af. De enthousiaste organisatie hoopt dan ook dat Sail Leiden een echte Leidse traditie wordt. Zij bedanken de bezoekers dat ze met zulke grote aantallen naar het evenement zijn gekomen en ook zeker de meer dan zestig vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt.

De duizenden bezoekers aan Sail Leiden hebben de afgelopen dagen tal van activiteiten bezocht. Ze namen een kijkje aan boord van de vele historische schepen en maakten een praatje met de schippers. Er was ook veel belangstelling voor de geschiedenis en oude ambachten die op diverse plekken opnieuw tot leven werden gebracht. Op beide dagen waren de watertaxi's overvol en het krioelde in de stad van de sloepjes, historische opduwertjes, sleepbootjes en andere kleine scheepjes.

GEZELLIG VOL

Het was tropisch warm tijdens de officiële opening van Sail Leiden op het stadsstrand bij Lot & de Walvis. De vlootschouw werd afgenomen door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en de Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft. De openingsact maakte veel indruk. Deze werd verzorgd door een operazangeres in een prachtige jurk van paraplu's. Zij werd voortgetrokken door twee zwemmers, terwijl haar prachtige stem over het water galmde. Zowel de Commissaris van de Koning als de wethouder waren enthousiast en trots dat de grootste drijvende erfgoedtentoonstelling dit jaar in Leiden plaatsvond.

OVERAL WAT TE DOEN

Na de officiële opening van Sail Leiden begon de zaterdag met een paar forse regenbuien. Deze duurden maar even en zorgden voor een aangename temperatuur in de stad, waardoor het al heel snel gezellig volliep. Op zaterdag werd de nautische markt aan het Galgewater druk bezocht en op zondag de Original Sail market aan de Herengracht. De oude ambachten, zoals de scheepsbouwers van de Klaas Hennepoelwerf en de traditionele visrokers trokken veel bekijks. Op de vrijdag- en zaterdagavond kwamen ook veel bootjes op de Drijf-in bioscoop van het Leiden Internationaal Filmfestival af.

Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseerde het Sea Folk & Shantyfestival op verschillende podia in de stad. De optredens van de binnen- en buitenlandse groepen waren een groot succes. Dat gold ook voor De Leydse Kluchtencompagnie, die de klucht 'Doortrapte Melis' speelde. De veiling van groenten op de Aalmarkt vanaf de zogeheten Westlanders bracht bijna tweeduizend euro op voor stichting Nadja. Bekende Leidenaren traden op als veilingmeesters, zoals Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer, raadslid Juliette Gilissen en marktkoopman Ilias El Marsse.

De historicus Vincent van Zuilen van de Kennisproeverij verzorgde op verzoek van Rumor di Mare aan boord van de Terra Nova voor bijna honderd belangstellenden een boeiende lezing over de weesjongens van Leiden en de VOC.

ENTHOUSIAST ONTVANGEN

Het evenement is in de stad met enthousiasme ontvangen, zowel bij de rederijen, ondernemers, als bij de stadbewoners en bezoekers. Het kan dan ook bijna niet anders, dan dat het in de toekomst nog eens wordt georganiseerd.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>