Deleydenaer.nl - Studenten sporten jarenlang op menselijke resten uit de 7e eeuw
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl

Studenten sporten jarenlang op menselijke resten uit de 7e eeuw

Bij een archeologische opgraving zijn twee graven uit de 7e eeuw na Chr. ontdekt in Leiden. Eén van de graven werd gevonden door een studente archeologie tijdens het eerstejaars practicum dat gelijktijdig met de opgraving plaatsvond. De skeletten en de grafgiften zullen ons, na verder onderzoek, meer vertellen over de mensen die tussen 600 tot 700 jaar na Chr. in deze regio woonden.

De twee graven liggen zij-aan-zij alleen in het landschap, terwijl het in de rest van Europa gebruikelijk was om in grafvelden te begraven. 'De grafrituelen in het kustgebied lijken af te wijken van de rest van Europa. De ontdekte graven verduidelijken mogelijk het verschil in hoe men op continent omging met de doden en hoe dit in het kustgebied gebeurde', aldus Prof.dr. Frans Theuws van de Universiteit Leiden.
Jarenlang sportten studenten op de velden aan de Plesmanlaan. Niemand vermoedde dat op slechts 100 centimeter onder maaiveld resten uit de 7e eeuw begraven lagen.

Jonge mannen

Het is een belangrijke vondst voor de geschiedenis van Leiden. "Ik vind dit echt fantastisch," zegt burgemeester Lenferink . "Van deze tijd weten we nog niet veel, we zijn buitengewoon nieuwsgierig wat er in de periode na het Romeinse Rijk hier gebeurde. Stapje voor stapje beginnen we een verhaal te krijgen, mede dankzij deze graven."
In beide gevallen gaat het om jonge mannen uit de 7e eeuw. Zij zijn begraven in een grafkist. Het was in deze tijd gebruikelijk om de doden volledig gekleed en met hun persoonlijke wapens en sieraden te begraven. Het skelet dat als eerste werd gevonden, droeg een kort zwaard aan een gordel. De tweede is begraven met een grote hoeveelheid voorwerpen: diverse kledingspelden, een gordel met grote gesp en er lag een grote brok metaal onder zijn hoofd waarvan we nu nog niet weten wat het is.

Dna-test

Het onderzoeken van zo'n complex graf kost veel tijd en daarom is dit graf in zijn geheel geborgen. In een laboratorium wordt het skelet verder onderzocht met moderne technieken, zoals dna-testen en isotopenonderzoek.
Elk jaar starten 80 studenten aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. In het eerste jaar is archeologisch veldonderzoek onderdeel van het studieprogramma. Dit jaar was het practicum in Leiden, vlak naast het gebouw van de faculteit. De studenten werkten hier onder supervisie van dr. Jasper de Bruin van de faculteit en een ervaren team archeologen van opgravingsbedrijf Archol onder leiding van drs. Minja Hemminga.

Campus

Het terrein wordt ontwikkeld door de afdeling Vastgoed van de universiteit. Onderzoek naar wat zich in de bodem bevindt, is een vast onderdeel van alle voorbereidingen op de Campus Bio Science Park.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>