Deleydenaer.nl - I'm a Kooiman
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Leidse Laken

I'm a Kooiman

Elke laatste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over wat er allemaal in zijn Leiden gebeurt.

Het is vrijdagmiddag. Buiten blinkt de zomer, magnifiek. Op het water gonst het boten, terrassen lonken leven. Maar vandaag zal ook de dag zijn waarop één van de meest markante Leienaars zijn final shot to heaven kreeg, zijn leiden loste. Vrijdag 29 juni 2018. De tijd staat even stil.

Even geen Trump aan mijn kop en zijn misdaden tegen de mensheid. Klimaat, economie, de normen en waarden van de vrije wereld, de menselijkheid. Zijn stemmers zingen; "Pleased to meet you. Hope you guess my name!". Even geen Mexicaanse kooikinderen en schandalige apathie. Te beginnen bij mezelf. Geen traan gelaten, geen vuist gebald ten hemel.
Wel voor onze Gijs. Don Giovanni, vriend van de stad, nachtburgemeester, drinkebroer. Lass doch die Sorgen zu Haus. Rauw van de aardbodem getrokken. En vertrokken. Maar de stad leeft voort, moet door. Adem in, adem uit. Kom er in, vaar weer uit.
Ja, kooikinderen. Ook Leiden kent ze. Een uitstervend ras als het mij vraagt. Zij weten nog te vertellen wat voor galg en rad betekent. Ja, als je goed zoekt aan de randen van de stad, in die laatste Leidse kroegjes die er nog toe doen, kun je ze vinden. Want ook de Kooi verandert snel in een hippe boel. En dan weet je het wel. Of je zag ze vorige week tijdens de peurbakkentocht. Mannen met gelstrak grijs haar naar achter plus sjekkie. Vergezeld van suikerspin met luipaardbont.
Hoe langer we de straten oppoetsen en elkaar in de ogen kijken, hoe meer te verliezen, hoe minder riskeren. Ik hoor meer sirenes in de straten, maar ik zie almaar minder aanleiding. Waar zijn de nieuwe Kooianen, die onze stad zo keihard nodig heeft?
Niemand zit te wachten op boten vol kansloze sardines. Dat snap ik. Maar hier, op deze plek, breek ik een lans voor ten minste een inademing, een verademing. Een groep die nog wil vechten voor zijn of haar kans. Want als hij één ding was, dan was hij een Soulman. Of beter, een Kooiman. Heel Leiden huilt en zingt mee, over de daken.


I'm a Kooiman (4x)

Got what I got the hard way
And I'll make it better each and every day
So honey don't you fret
'Cause you ain't seen nothing yet…

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>