Deleydenaer.nl - Stichting Antonius Clubhuis bestaat 100 jaar
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Stichting Antonius Clubhuis.
Stichting Antonius Clubhuis.

Stichting Antonius Clubhuis bestaat 100 jaar

De Stichting Antonius Clubhuis bestaat 100 jaar. Een terugblik met Leo de Vogel van de stichting.

De toenmalige pastoor van de Hartebrugkerk, pater Romanus Crombach, en het Sint Antonius Jongenspatronaat richtten de stichting op. De doelstelling was om op een verantwoorde wijze vrije tijdsbesteding te bieden aan de jeugd.
Het patronaat vond tijdelijk onderkomen op verschillende plaatsen in de stad onder andere in de tegenwoordige Romanuszaal. In 1926 kon een pand aan de Lange Mare worden gekocht, bij veel Leidenaars bekend als het Antonius Clubhuis.
De oorlog zorgde ervoor dat er tussen 1940 en 1945 geen activiteiten waren, op de zwemclub na. Iedere donderdag werd er voor 10 cent gezwommen in het nu niet meer bestaande Overdekte.
Na de oorlog werden allerlei activiteiten weer opgepakt. Er kwam een land-en zeeverkennersgroep en een tamboerkorps. Het tamboerkorps beter bekend als de Franciscusband Leiden (FBL) begon aan een bloeiperiode en werd populair door optredens bij de 3 oktoberfeesten en andere festiviteiten.
De zeeverkenners, later de zelfstandige zeilvereniging Karel Doorman, lieten hun boten weer in het water aan de Oude Vest zakken. De landverkenners beoefenen nog steeds het spel van scouting onder de naam Franciscus Scoutinggroep Leiden.
Het bestuur bestond oorspronkelijk louter uit mannen, maar in de jaren tachtig kwamen er vrouwen bij, nadat ook meisjes hun intrede gedaan hadden bij de band en de scouting. Het voorzitterschap van het bestuur kwam in lekenhanden.
Het Antonius Clubhuis, bij veel Leidenaren bekend van de 3 oktoberfeesten, bruiloften en partijen, werd verkocht en de vereniging werd een stichting. De Franciscusband en de Scouting Franciscusgroep werden zelfstandig.
In 100 jaar is veel gebeurd, maar de doelstelling van pater Romanus staat, in een modern jasje, nog fier overeind. De Stichting Antonius Clubhuis, beheerder van het thuishonk in de Hazewindsteeg voor band en scouting, is nog steeds faciliterend, ondersteunend en adviserend.
En de verenigingen? Die hebben na 100 jaar nog steeds een bloeiend bestaan en een groot aantal leden en dragen bij aan het maatschappelijk en cultureel welzijn van de stad.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>