Deleydenaer.nl - Lisianthus maakt grote stappen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Growers pride

Lisianthus maakt grote stappen

De samenwerking met veredelaars op het gebied van vermeerdering is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat Lisianthus grote stappen maakt in het product.

Door Wilma van Velzen

"Overigens op meerdere fronten" zegt Marcel van der Lugt, vice voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC). "De soorten zijn beter, de planten zijn beter en dit geldt eveneens voor het product in zijn totaliteit. Anderzijds wordt het lichtniveau verder opgehoogd wat ten goede komt aan de kwaliteit."


Meedenken

Marcel neemt waar voor voorzitter Robbert Kester. "Door deel te nemen in de FPC kun je meedenken over de ontwikkelingen van de productgroep Lisianthus op de veiling. Zo is de veilingklok voor ons product een heel belangrijk verkoopinstrument. Ik ben ontzettend gemotiveerd om er van alles aan te doen om Lisianthus als product nog verder te versterken."


Grote uitdaging

Het telen van Lisianthus is voor Marcel een echte passie. "Aanvankelijk teelden we Freesia. In de zomer van 1993 besloten we Lisianthus erbij te nemen als tussenteelt. In 1997 ging de eerste tuin jaarrond en in 2007 de tweede.
Het is een mooi bloem, maar moeilijk te telen. Toch zagen we er een grote uitdaging in. Inmiddels werken we er met zijn vieren aan, drie broers en een zoon.
Het bijzondere van Lisianthus is dat het zoveel toepassingen heeft waardoor deze allround bruikbaar is. Een mooie eigenschap is het eveneens dat Lisianthus er teer uitziet maar toch heel sterk is. Het jaarrond telen van een goed product is echter lastig en uitval ligt altijd op de loer."


Aanvoerstijging

Marcel constateert dat de aanvoerstijging dit jaar erg hard gaat met een stijging van 15 procent. "Dit gaat gelukkig niet ten koste van de prijs.
De verwachting is dat de uitbreiding van het areaal de komende jaren nog verder doorzet. Het is dan afwachten wanneer de markt vol zit.
De uitbreiding zit overigens volledig in de dubbelbloemige soorten. Het areaal enkelbloemig is zelfs iets gekrompen. Intussen groeit de dubbele grootbloemige Lisianthus in populariteit en kunnen we de komende jaren zeker nog de nodige assortimentsvernieuwingen verwachten. Er zit nog veel moois in de pijplijn wat dat betreft."


Floradecora

Wat minder enthousiast is Marcel over de inbreng vanuit Royal FloraHolland. "Hier had ik meer van verwacht. Vanuit het productmanagement krijgen we wel ondersteuning, maar deze is minimaal. Een actieve deelname ontbreekt. Dat is jammer.
De meeste dingen doen we nu zelf, want binnen de FPC zelf zit het wel goed. Van een aanzet voor een product-marktplan is het nog niet gekomen, maar wel is de promotie verder opgepakt. Volgend jaar gaan we naar Floradecora, de nieuwe beurs in Frankfurt en ook hebben er twee fotoshoots plaatsgevonden in het buitenland. Tevens zijn er weer twee reeksen promotiepakketten verzonden en werden groothandelsbedrijven bezocht."


Blije toekomst

Volgens Marcel staat Lisanthus een blije toekomst te wachten.
De kwaliteitsverbeteringen in het assortiment zetten door en in combinatie met meer belichten is de houdbaarheid inmiddels zeer goed.
De uitbreiding zet door en dubbel grootbloemig gaat groeien.
"En interessant zijn natuurlijk ook de ontwikkelingen van Lisianthus zonder stuifmeel."

"Het mag duidelijk zijn. Lisianthus doet het goed."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>