Deleydenaer.nl - De mooiste vogel is de blauwborst
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
De blauwborst. |Foto: Herman Berkhoudt.
De blauwborst. |Foto: Herman Berkhoudt.
Natuur in de stad

De mooiste vogel is de blauwborst

Natuur is overal, ook in de stad. Dick de Vos, natuurgids bij IVN en vogelkenner, schrijft elke week over wat hem opvalt in de natuur in Leiden en omgeving.

Mensen vragen mij vaak wat mijn lievelingsvogel is. 'De volgende nieuwe soort', antwoord ik dan altijd. Maar de laatste tijd neig ik steeds meer tot de blauwborst. Een stuk minder bekend dan de roodborst natuurlijk, waarvan die familie is, maar nog mooier. Voor de blauwborst moet je vochtig gebied in: veenmoerassen, rivieroevers of rietlanden met verspreide struiken en lage bomen. Rond Leiden broeden er een paar in de Strengen en Koudenhoorn, in Warmond, maar ik hoorde er laatst ook eentje bij de Vogelplas in Leidschendam.
De zang is heel kenmerkend. Die begint een beetje aarzelend en sputterend, als een startmotortje dat nog wat op gang moet komen. Daarna vervolgt de strofe met prachtige fluittonen, rollers en trillers, met ook vaak imitaties van andere (riet)vogels.
Veel vogels kiezen óf voor een mooie zang, óf voor een mooi verenkleed, maar de blauwborst heeft dus allebei. Cursisten van de IVN-cursus Vogels en hun zang weten niet wat ze meemaken als ze hem op een excursie zien zingen. Fraai slank uiterlijk, bruine rug en een borst met blauw, wit, zwart en rood. Bij het zingen wordt die witte vlek in het blauw groter en kleiner.
Gelukkig laat hij zich ook goed waarnemen, anders dan de nachtegaal, die zich meestal verborgen houdt. De blauwborst posteert zich op de top van een struik en laat zich als een echte rockster bewonderen.
De grutto mag dan uitgeroepen zijn tot de Nationale vogel van Nederland, maar alleen al om die rood-wit-blauwe borst had ik voor de blauwborst gekozen.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>