Deleydenaer.nl - Het is weer Rosé weer!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Proost

Het is weer Rosé weer!

De terrassen in Leiden stromen na een paar dagen mooi weer helemaal vol en ik heb al menig wijnglas gevuld gezien met Rosé. Helaas lopen er nogal wat rosé-haters rond die denken dat Rosé alleen een wijn voor vrouwen is.

Natuurlijk is er goedkope slobber Rosé op de markt, maar dit geldt evenzo voor witte en rode wijn. Maar er zijn gelukkig veel kwalitatief goede Rosé wijnen te koop die bij verschillende zomergerechten en de barbecue goed combineren. Ik denk dat veel mensen, en ook mannen met warm weer veel meer genieten van een gekoelde Rosé dan een logge, veel warmere rode wijn.

Omdat er best wel wat verschillende flessen Rosé in de wijnwinkel staan, is het misschien wel eens moeilijk kiezen. Een Franse fles is bijna altijd goed. Zeker wanneer deze afkomstig is uit de Provence, de Rhône of de Loire. Een Spaanse fles meestal ook een goede keuze, wel minder bekend maar ook vriendelijker geprijsd. Overigens is het in Europa, behalve in Champagne, niet toegestaan om rosé te maken door rode en witte wijn te mixen. De wijn krijgt haar ietwat bescheiden kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

Laat een fles Rosé overigens niet te lang liggen. Deze wijn is in het algemeen niet bedoeld om jaren weg te leggen in een stoffige kelder. Dus kopen en gewoon drinken!

Wil je nog meer weten over Rosé en wel eens de verschillen proeven, dan heb ik goed nieuws. Zaterdag 7 juli organiseer ik in de wijnwinkel van Henri Bloem een Roséworkshop en krijgen lezers van de Leydenaer 10% korting. Het enige dat je moet doen is een mail sturen naar keytowine@gmail.com en daarbij het woord Leydenaer vermelden.

Deze column is de laatste in deze krant. Op mijn website verschijnen regelmatig nieuwe columns en staan de wijnactiviteiten van mijn bedrijf Key to Wine vermeld.

Voor nu: tot ziens beste lezers en wie weet tot ziens bij de Roséworkshop!

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>