Noordwijkse wijken vieren Burendag | Deleydenaer.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl

Noordwijkse wijken vieren Burendag

• Startsein is hakken en bakken bij Wakersduin

Buurtfeest ♦ Burendag werd in 2006 op initiatief van Douwe Egberts in het leven geroepen. De idee achter de dag is om buurten leuker, socialer en veiliger te maken wanneer buurtgenoten elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Op de websites van de wijkverenigingen gecheckt of Burendag in Noordwijk ook leeft.

Door Joke van der Zanden

De Burendag bij Wakersduin begon vrijdagmiddag al. De papa's gingen pannenkoeken bakken en de mama's hakten de oude schuur omver als onderdeel van een educatief kunstproject tegen eenzaamheid. De leerlingen maakten tekeningen op de oude schuur die vrijdagmiddag symbolisch werd omgehakt. Maar over twee weken komt er weer een mooie nieuwe schuur. Het was de bedoeling dat de moeders zouden slopen maar de kinderen namen het hakwerk over.

Onder begeleiding van een 'echte' timmerman, de heer van de Hoef, konden zich helemaal uitleven. De inhoud van de schuur, bestaande uit fietsjes en karretjes voor de groepen 1 en 2 werd tijdelijk opgeslagen in een container op het schoolplein.

Stichting Achtzaam

"De voorafgaande week op Wakersduin stond in het teken van eenzaamheid omdat het de 'week tegen eenzaamheid was'. Het was ook de week tegen het pesten en daar werd ook aandacht aan geschonken. De vierjaarlijkse gezondheidsmonitor laat zien dat ruim kwart van de Noordwijkse ouderen zich eenzaam voelt. De opbrengst van deze burendag gaat dan ook naar de Stichting Achtzaam die veel voor eenzame ouderen doet," vertelde Leo Kruithof, directeur van Wakersduin.

Quinten van groep 8 legde uit wat eenzaamheid inhoudt. "Dan praat er de hele dag niemand tegen je en er komt ook geen bezoek".

Elin is een keer tegen de schuur, die nu nog midden op het schoolplein staat, opgebotst en heeft daar een litteken van overgehouden. Ze mag als eerste af gaan breken want ze vindt het een 'rotschuur'.

's Heeren Loo

Bij 's Heeren Loo werd uitgebreid burendag gevierd bij De Zeester, want een goede buur is beter dan een goede vriend vinden de medewerkers. Er was op het terrein daarom ook van alles te doen. Er stonden kraampjes met zelfgemaakte artikelen van de cliënten, springkussens, schminken en volop muziek van blaaskapel De Rijntappers.

Als goede buur kwam ook het shantykoor 'Katwijks Volk' optreden. De dirigent van het koor werd soms door 1 of 2 cliënten geassisteerd waardoor ze nog mooier zongen. Er werd volop meegezongen en meegedeind want iedereen zat lekker in het zonnetje of in de schaduw te kijken. Daarnaast was er ook een kofferbakverkoop waar alle buren aan deel konden nemen. Natuurlijk konden de bezoekers ook genieten van een heerlijk kopje koffie, thee en limonade en met veel liefde zelfgemaakte appeltaart.

Dobbelmannduin

Wijkvereniging Groot Dobbelmannduin nodigde in het kader van Nationale Burendag alle buurtbewoners, ook de niet-leden, van harte uit voor de feestelijke opening van de Buurtbibliotheek. Op het pleintje voor Dobbelmannduin nummer 29 stond een tent klaar met lekkers en een muzikale verrassing.

Thea Vliet Vlieland is de initiator van de buurtbibliotheek, een boekenkast midden in de wijk, waar je boeken kunt lenen en brengen. Deze zal permanent blijven staan. Iedereen mocht boeken meebrengen, die men graag wilde delen met anderen, zodat de kast die middag al werd gevuld.

Het Oude Zeedorp

Wijkvereniging Het Oude Zeedorp zou de Nationale Burendag vieren met een brunch in restaurant Heeren van Noortwijck en voor de kinderen een kindervrijmarkt op het Vuurtorenplein waar Janus een oogje in het zeil zou houden. Helaas is dat door gebrek aan belangstelling niet doorgegaan.

De Zuid

De zuid vierde burendag op 25 september van 11.30 uur tot 13.30 uur met als thema Burendag in De Zuid: bij 150 jaar Noordwijk gaan de vlaggen uit.

Vinkeveld

Op 25 september werd alweer de zesde editie van de Vinkeveld voortuinrommelmarkt georganiseerd. Deze rommelmarkt wordt al jaren met veel succes georganiseerd door een aantal bewoners van het Hoogtij. Hier was het mooie weer beslist geen spelbreker.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>