Deleydenaer.nl - Een 'Van der Luithal' is de meest logische naam
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Van der Luit op de Nieuwe Rijn. Die naam kan niet zomaar even worden aangepast. |Foto Peter van Evert.
Van der Luit op de Nieuwe Rijn. Die naam kan niet zomaar even worden aangepast. |Foto Peter van Evert.
Straattaal

Een 'Van der Luithal' is de meest logische naam

In de rubriek Straattaal gaan we op pad om meer te weten te komen over Leidse geografie. Welke betekenis heeft de naam van de straat, wijk of park? Wat is de geschiedenis? Zijn er combinaties? Deze week een uitstapje: Hoe gaan we Aad van der Luit eren?

Door: Eric Hoenson

De gemeente Amsterdam vernoemt het Stadionplein in de stad naar voetballer Johan Cruijff, zo was onlangs te lezen in de landelijke pers. De naamsverandering van het plein voor het Olympisch Stadion gaat binnenkort in, als er nieuwe straatnaamborden in de hoofdstad worden onthuld. Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft gekozen voor het Stadionplein,omdat Cruijff zijn internationale wedstrijden met Ajax in het stadion speelde. Bijkomstigheid is dat de Johan Cruijff Foundation er een kantoor heeft. De administratieve rompslomp heeft men er graag voor over. Toch een aardig klusje, maar goed.

Het is verder de bedoeling om ook de Amsterdam Arena naar Cruijff te vernoemen. Overigens is dat nog niet definitief, maar gezien de uitstraling van 'de Verlosser', zal dit een kwestie van tijd zijn.

Ereburger

Leiden kent geen mensen van het kaliber Cruijff, maar met het overlijden op 71-jarige leeftijd van Aad van der Luit is er op 11 mei van het vorige jaar wel een plaatselijke beroemdheid weggevallen.

Van der Luit was een bekend sporter, medewerker van het gemeentelijk Sportbedrijf, columnist van Het op Zondag en raadslid voor D66. Hij was ereburger van Leiden, drager van de erepenning van de Leidse Sport Federatie en van de gouden speld van de Taekwondo Bond Nederland. Maar bovenal was Aad de vriendelijke jongen met een uitgesproken mening, en iemand die altijd voor iedereen klaarstond. Niet voor niets kwamen er op zijn herdenkingsbijeenkomst in de Vijf Meihal ruim duizend mensen.

Nieuwe Rijn

In navolging van Amsterdamse Johan moet er dus ook 'iets' gebeuren voor onze Aad. Zijn naderende overlijdensdatum zou een mooie aanleiding zijn om dit bekend te maken. Een Stadionplein heeft Leiden niet, een arena evenmin. En een andere naam voor de Nieuwe Rijn, waar Aad graag zijn kopje koffie dronk op het terras van etablissement Vooraf&toe? Tja, dat is ook wat. Dat is historisch gezien moeilijk te verantwoorden. Ik hoor de klachten al van de vereniging Oud Leiden. Helaas is dat geen optie.

Sporthal

Maar geen nood. Aangezien er onlangs juist de klap is gegeven op de bouw van een nieuwe sporthal aan de Boshuizerkade, ligt de nieuwe naam nu al voor de hand: die sportvoorziening moet de naam Van der Luithal gaan krijgen.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>