Deleydenaer.nl - Het Leidse Laken: Cojones
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Leidse Laken

Het Leidse Laken: Cojones

Elke laatste woensdag van de maand geeft Remi van Zelst zijn mening over wat er allemaal in zijn Leiden gebeurt.

 

Het jaar 2018 is nauwelijks begonnen of we staan alweer in vuur en vlam! Dat wil zeggen, in mijn woongemeente, de Mors. Het is allemaal te doen om de Rembrandtbrug. U weet wel, die wit-elegante ophaalbrug. Geflankeerd aan beide kanten door historische grond.

Aan de ene kant de Morspoort. Parel en pronkstuk uit de Gouden Eeuw. Ook wel Galgpoort genoemd, dead man walking naar het galgenveld. Waar de stoute jongens en meisjes van weleer rottend hingen te drogen in de zon. Al waren ze trossen druiven, hunkerend naar ooit tot wijn te verworden.

Aan de andere kant de geboortegrond van ene Rembrandt. Voor altijd gebrandmerkt door het meest afzichtelijke kunstwerk ooit bedacht en geproduceerd. Zelfs die mislukte Cristiano Ronaldo die laatst in het nieuws was haalt het niet bij deze treurige vertoning op dat even treurige pleintje. Zo eren wij Leienaren onze helden. Welke wethouder heeft dat op zijn kerfstok? Ik zeg een ingezonden brief, boete doen.

Maar goed, het gaat nu dus om dat ophaalbruggetje. De gemeente heeft bedacht dat de brug een facelift zou moeten krijgen. Van maagdelijk wit naar remspoorbruin. En aldus kwam de wijk in opstand. Dat nooit. Catalaanse toestanden aan de kades van de Scheepstimmerwerf. De arrogantie uit het stadhuis zou een halt worden toegeroepen. Willen jullie meer of minder Breestraatse bemoeizucht? Nou zeg dan!

Ja, de politiek. Nog even en de gemeenteraadsverkiezingen gaan weer beginnen. Een heerlijke tijd voor een gemiddelde columnist. Voor elke stemmer is het vooral even die electorale winter doortijgeren. Waarna we weer heerlijk kunnen kankeren op de door onszelf gekozen pispalen. De Leidse VVD, sowieso een fantastische partij voor elke columnist met humor, heeft dit jaar Melanie Schultz als lijstduwer geselecteerd. Lijstduwer. Ik heb nu al medelijden met de echte kandidaten.

Melanie, ex verkeer en waterstaat. Water is best OK hier. Maar verkeer, daar wil ik het wel even over hebben Mel. En dan specifiek de Bus. Dat grote, lege, staatsgevaarlijke en milieu vervuilende koekblik. Dat zich in groten getale door de stad denkt te moeten wurmen. Waarom?

Ik kom zelf uit Katwijk aan Zee. Zeemijlen ver van de stad. En dus, als je daarheen wilde, de stad, dan nam je bus 31. Een epische tocht langs buurten en haltes. Met een beroemde chauffeur, vol internationale allure. De Leidse Buurt was de Leidse Neighbourhood. De Breestraat was Breisse Strasse, Broadway. Schitterend. Je bleef extra lang zitten voor zijn act. Zou hij nog leven?

Maar nu? Nu loopt de bus bij Centraal leeg als een verstopte neus boven een bak eucalyptusdamp. En vervolgt zijn route al spokend door de stad. Elke bus schreeuwt zijn leegheid en even grote nutteloosheid vanaf de straat het stadhuis in. Waarom? Waarom zijn wethouders wel bezig met bruggen inkleuren en niet met het verbeteren van de leefbaarheid van onze straten?

Want hoe simpel is het om die grote, afzichtelijke gevaartes te vervangen voor kleinere, meer wendbare, vrolijke minibusjes?

Simpel qua idee dan. Want ik snap ook wel dat zo'n operatie meer visie en vooral ballen vereist. En dat brengt me terug bij Mel. Want ben je een lijstduwer, dan heb je ook cojones. En Mel, mocht dat voor jou allemaal teveel zijn, dan richt ik mijn betoog op je brugkleurende collega's. Maak het verschil. Wees een v/d Werff. Geef de stad waar het naar smacht.


Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>