Deleydenaer.nl - Aperitief brengt het diner tot leven
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Proost

Aperitief brengt het diner tot leven

In de weken voorafgaand aan de Leidse restaurantweek opende de organisatie van Leids Lekkers een pop up bar met als thema Art &Aperitief waarbij je in de sfeervolle ruimte met de kunsttentoonstelling van Casper Faassen kon genieten van een heerlijk aperitief. Op 18 januari was er een aperitiefworkshop, georganiseerd door Thijs Akkerman van Negroni.nl, en uiteraard was ik er bij aanwezig!

De nadruk bij de workshop lag op het proeven van verschillende bitters. Veel mensen houden hier niet zo van omdat het vanuit de oertijd nog geassocieerd wordt met giftige stoffen, maar hé, we leven niet meer in de prehistorie dus lekker proeven maar! Bij zo'n aperitief wordt meestal een lekker bordje zoute en vette gerechtjes gegeven. Zout en vet zorgen ervoor dat de bitters veel minder te proeven zijn.

Eén van de aperitiefcocktails die elke bartender kan maken is de Negroni, Dit drankje werd uitgevonden in 1919 door de Italiaanse graaf Negroni en bestaat uit 1/3 Gin, 1/3 rode Vermouth en 1/3 Campari. Met die drie ingrediënten kun je natuurlijk eindeloos variëren en ik proefde diverse soorten. Ik leerde o.a. dat Vermouth versterkte wijn is met kruiden oftewel botanicals waaronder als verplicht kruid alsem.

Aperitiefbitters zijn eetlustopwekkend en drink je gekoeld. Ze zijn meestal gekleurd zoals de zonsondergang, oranjerood, en zijn wat minder alcoholisch.

Er bestaan ook bitters als digestieven en die zijn bedoeld om de spijsvertering na een avondje zwaar tafelen op gang te brengen. Hiervoor worden de Amaro's, Italiaans voor bitter, gebruikt. Deze serveer je op kamertemperatuur, hebben de kleur van de nacht en bevatten veel meer alcohol.

Wat een symboliek in aperitiefland! Naast wijn en speciaal bier heb ik er weer een nieuwe hobby bij. Eerst lekker op de bank met een aperitief, dan een heerlijke fles wijn bij het eten en afsluiten met een Amaro voor de spijsvertering. Mjom, mjom….

Titia Boxma is wijndocent, vinoloog, en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops. Interesse? Kijk op keytowine.nl of bel met 06 22035492.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>