Deleydenaer.nl - Liefde en dood komen bij elkaar in debuutroman Susan van Eyck
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deleydenaer.nl
Susan van Eijck: 'Mijn beeld van fou is niet autobiografisch. Ik heb geen jeugdliefde met wie ik lang ben doorgegaan en gestopt. ' |Foto: Rianne van der Waals.
Susan van Eijck: 'Mijn beeld van fou is niet autobiografisch. Ik heb geen jeugdliefde met wie ik lang ben doorgegaan en gestopt. ' |Foto: Rianne van der Waals.
Interview

Liefde en dood komen bij elkaar in debuutroman Susan van Eyck

Het leven van Susan van Eyck stond de afgelopen jaren in het teken van het schrijven van een roman waarin een jonge vrouw losbreekt uit haar veilige wereldje door verliefd te worden op een man die een ernstige ziekte blijkt te hebben. Een pittig verhaal. Maar niet autobiografisch en ook zonder achterliggende gedachte. "Schrijven is voor mij het uitwerken van ideeën," zegt de nieuwe Leidse auteur.

Door: Eric Hoenson

Susans woning is een gezellig rommeltje. De kinderen, een zoon van tien en dochter van acht, zitten op school, maar ze zijn overduidelijk nog aanwezig. Het is ook het huis waar Mijn beeld van jou geschreven is, een roman van 300 pagina's die afrekent met het burgerlijk leven van Emma, begin dertig. Ze verlaat haar jeugdliefde Lukas als ze verliefd wordt op fotograaf Boris, die ernstig ziek blijkt te zijn. Liefde, dood, burgerlijke moraal en fotografie komen op een intense manier samen. Een genre waar Jan Wolkers vroeger patent op had.

Dodelijke ziekte

Een speciale reden om een boek te schrijven had Susan (38) niet. "Ik ben geen persoon die een boodschap verkondigt, die anderen een bepaalde richting op stuurt. En schrijven voor de verkoop werkt bij mij niet. Ik ben niet zo commercieel dat ik schrijf wat anderen willen lezen. Ik vraag me af of dat sowieso werkt. Het gaat bij mij om het uitwerken van ideeën. Voor dit boek was ik al begonnen aan allerlei andere verhalen. Daar was ik steeds niet tevreden over. Met Mijn beeld van jou lukte het wel om het af te ronden."

"Het is niet autobiografisch. Ik heb geen jeugdliefde met wie ik lang ben doorgegaan en gestopt. Mijn man ken ik ruim dertien jaar, in 2006 zijn we getrouwd. Mijn ouders kennen elkaar wel sinds hun tienertijd, maar zij zijn nog steeds bij elkaar. Ook met rouw en overlijden had ik weinig ervaring toen de verhaallijn ontstond, maar tijdens het schrijven bleek dat mijn neef Johan kanker had. In eerste instantie vond ik het daardoor moeilijk om door te gaan, maar hij heeft me juist gestimuleerd om het af te maken. Hij is twee jaar geleden overleden. Ik heb het boek aan hem opgedragen."

Susan schrijft dus om het schrijven. Ze doet dat thuis of in een koffietentje. Gedisciplineerd maakt ze haar uren achter de computer. Hoeveel het er zijn geweest is met geen mogelijkheid uit te rekenen. "Het basisidee ontstond in 2009, een jaar later ben ik begonnen met de allereerste versie. Ik ben een aantal keer helemaal opnieuw begonnen, heb het ook langere periodes laten rusten, en langzaam maar zeker ontstond het boek zoals het nu is."

"Hoewel het verhaal zich afspeelt tegen een achtergrond die ik goed ken, zit er ook nog best wat research in. Zo gaan Emma en Boris naar het Engelse Southend-on-Sea, daar ben ik tijdens het schrijven regelmatig geweest. Maar ik heb ook veel research op internet gedaan."

Funda

"En een van de huizen waar het verhaal zich afspeelt heb ik 'geleend' van Funda. Het stond te koop op de Burggravenlaan, inclusief plattegrond. Die heb ik gedownload. Zo kon ik letterlijk uittekenen en nauwkeurig beschrijven wat zich waar afspeelt."

Voor Susan was het dan ook logisch dat het verhaal zich grotendeels in Leiden moest afspelen. "Ik heb nog gedacht aan Amsterdam. Maar dan zou ik daar eerst een tijd moeten rondlopen en dan nog zou ik de stad nooit zo goed kennen als Leiden. Ik heb hier gestudeerd en woon er nu negen jaar. Ik ken veel straten en weet precies hoe lang het fietsen is van a naar b. Amsterdam had ook geen toegevoegde waarde voor het verhaal."

Peurbakkentocht

En de geboren Haagse kwam ook nog wat nieuws tegen, dat ze omschrijft als een kruising tussen de gayparade en Te land, ter zee en in de lucht. "De peurbakkentocht! Ik was er nog nooit geweest, moet ik bekennen. In 2016 nam ik mijn moeder en dochter mee naar de Beestenmarkt, waar het zich afspeelde. Dacht ik. Het was mooi weer maar er gebeurde weinig. Een beetje teleurstellend zelfs. Ik begreep niet waar al die heisa om werd gemaakt en we gingen naar huis. Pas toen we langs de Apothekersdijk fietsten ontdekten we waar het feest werkelijk was."

Inmiddels ligt het boek in de winkel, en is het wachten op 'wat het doet'. Mijn beeld van jou is uitgegeven door De Fontein uit Utrecht. Oplageaantallen of verkoopresultaten kan Susan met een gerust hart aan hen overlaten. Ze volgt de reviews wat op internet, maar concentreert zich vooral op doorgaan met schrijven. "Ik heb al ideeën voor een vervolg," besluit ze.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225572&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225575&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225573&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deleydenaer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=230,231,232,233" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>